Voorbereiding

Welkom op deze pagina,

Dat u hier bent kan betekenen dat u eraan denkt om een pleegkind op te vangen, of dit al doet en benieuwd bent naar de voorbereidingsverhalen en de tips die hier worden gegeven.

 

Tips voor de voorbereiding worden in de onderstaande volgorde behandeld:

  • Structuur
  • Cursus
  • Kamer voorbereiden

Structuur:
Het is belangrijk om structuur in uw gezin te hebben. Dit kan beteken dat uw gezin vaste eetmomenten heeft bijvoorbeeld voordat de kinderen naar school gaan of 's avonds. U kunt uw kinderen ook betrekken in de dagelijkse structuur door samen na het avond eten af te wassen of helpen met het drinken maken voor bedtijd. Natuurlijk verschillen de klussen per kind en ligt dit ook aan de leeftijd, het is ook handig om aan uw kind te vragen wat hij of zij wel en niet leuk vind om te doen. Als uw kind het bijvoorbeeld leuker vind om te koken dan op te ruimen kunt hiermee rekening houden. De interesse verschilt zeer waarschijnlijk per kind. Nu denkt u misschien dit weet ik allemaal al, laat mij vertellen waarom ik dit vertel.

Structuur is belangrijk voor uw gezin en het kan helpen het pleegkind sneller op zijn of haar gemak te laten voelen. Als uw familieleden op de hoogte zijn van de gehandhaafde structuur komt dit de sfeer over het algemeen ten goede. Voordat u een pleegkind opvangt is het goed om met het gehele gezin te praten over de structuur en wat hierin mogelijk kan veranderen. Ook kunt u benoemen dat het pleegkind deel gaat nemen in de structuur. Als u vaste momenten hebt waarop u met uw kinderen de dag of de week bespreekt, raad ik aan om deze momenten vast te houden ook als er een kind bij komt. Covey (2014)1 beschrijft dit heel mooi in zijn boek "De zeven eigenschappen van een succesvol gezin" hij schrijft: "Naast het streven voor een goed huwelijk is er in mijn ogen geen structuur die je beter helpt je gezin prioriteit te geven dan een specifiek tijdstip dat u elke week voor het gezin wordt gereserveerd. Je zou het een 'gezinsmoment ', een 'gezinsbijeenkomst ', een 'gezinsuurtje ' of een 'gezinsavond ' kunnen noemen. Welke naam je er ook aan geeft, het gaat erom dat jullie één of twee tijdstippen per week instellen waarop de nadruk ligt op het samen zijn als gezin. Op deze gezinsmomenten creëer je herinneringen, laat je je kinderen zien en voelen dat ze deel van het gezin zijn en dat je tijd voor ze wilt vrijmaken. Als u twee vaste gezinsmomenten heeft kunt u beslissen om één moment met uw "eigen" gezin (pleegkind is bijvoorbeeld een avondje uit/bij vrienden/bij eigen ouders/uw familie) te houden en het pleegkind eerst bij één gezinsmoment te betrekken dit is natuurlijk helemaal aan uw zelf."

De zeven eigenschappen van een succesvol gezin (Covey, 2014)1 een citaat van Winston Churchill: "De eerste 25 jaar van mijn leven verlangde ik naar vrijheid. De 25 jaar daarna verlangde ik naar orde. De 25 jaar die daarop volgden besefte ik dat orde vrijheid is." 
 "Het is juist de structuur van een huwelijk en het gezin die de maatschappij stabiliteit verschaft (Covey,2014)1." 
 
Cursus:
 
Ten eerste wil ik graag vertellen dat een cursus over pleegouderschap vrijblijvend is, echter moet u wel een cursus volgen als u pleegouder wilt worden. Met het volgen van een cursus ben je niet meteen verplicht om ook daadwerkelijk een pleegkind op te vangen. Een cursus die u kunt volgen heet: Samenwerking en Teamwerk ten behoeve van Aspirant Pleegouders cursus (STAP-cursus). Voor meer informatie over de STAP-cursus verwijs ik u graag door naar de juzt-website (https://www.juzt.nl/pleegzorg/pleegouder-worden/). Deze site heeft meer informatie over de STAP-cursus en andere trainingen. 
 
Kamer voorbereiden:
De kamer voor het pleegkind voorbereiden. Natuurlijk kunt u hierbij rekening houden met de leeftijd van het pleegkind als u deze van te voren weet of een voorkeur voor heeft aangedragen. 

 

Basis spullen en tips om een kamer in te richten:

  1. Een bed passend bij de leeftijd
  2. Een kledingkast 
  3. Een ladekast
  4. Geslachtsneutrale kleuren gebruiken om de muren te verven of te behangen, dit kunt u later weer aanpassen als het pleegkind bijvoorbeeld graag een andere kleur wil
  5. Een lamp en een nachtlamp die op kinderhoogte aan en uit gedaan kan worden indien u een kind gaat opvangen
  6. Bewaar kleding van uw eigen kind of kinderen als u een jongere pleegkind krijgt kunt u deze eerst gebruiken
  7. Laat ruimte in de kledingkast voor als het pleegkind eigen kleding mee neemt
  8. Leg een knuffel op het bed als u een jong pleegkind mag opvangen, dit kan een gevoel van veiligheid creëren bij het kind
 
.....................................................................................................................................................................................................................................
1. Covey, S. R. (2014). De zeven eigenschappen van een succesvol gezin. Amsterdam: Business Contact.